Μεγάλο πλέον μέρος του πληθυσμού στρέφεται προς την χορτοφαγία. Άλλοι την επιλέγουν από ευαισθησία απέναντι στα ζώα, άλλοι γιατί θέλουν να ακολουθήσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο διατροφής, άλλοι απλά γιατί το επιβάλει η μόδα. Τι σημαίνει όμως χορτοφαγία;
Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες χορτοφάγων με ένα βασικό κοινό στοιχείο: την πλήρη αποφυγή του κρέατος, των πουλερικών, των ψαριών και των θαλασσινών από τη διατροφή τους. Οι βασικοί τύποι χορτοφάγων είναι οι παρακάτω:
Γαλακτο-αυγο-χορτοφαγία (Lacto-ovo-vegetarianism):
Πρόκειται για την πιο συνηθισμένη μορφή χορτοφαγίας. Επιτρέπεται η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων και αυγών.
Γαλακτο-χορτοφαγία (Lacto-vegetarianism):
Οι χορτοφάγοι αυτής της κατηγορίας καταναλώνουν μόνο γαλακτοκομικά προϊόντα.
Αυστηρή χορτοφαγία (Veganism):
Οι αυστηροί χορτοφάγοι δεν καταναλώνουν κανένα προϊόν ζωικής προέλευσης.
Ωστόσο, υπάρχουν κι άλλες κατηγορίες χορτοφάγων οι οποίοι είναι λιγότερο ή περισσότερο αυστηροί στις απαγορεύσεις τους. Για παράδειγμα:
Οι πουλερικο-χορτοφάγοι (Pollo-vegetarians) ή οι θαλασσινο-χορτοφάγοι (pesco-vegetarians) δεν καταναλώνουν κρέας αλλά τρώνε πουλερικά ή ψάρια αντίστοιχα.
Οι φρουτοφάγοι (frutarians) τρώνε μόνο φρούτα, ξηρούς καρπούς, σπόρους και φυτικά προϊόντα που συλλέγονται χωρίς βλάβη των φυτών ενώ οι ωμοφάγοι (raw vegetarians) επιλέγουν μόνον μη μαγειρεμένες τροφές.
Τα οφέλη της χορτοφαγίας, οποιασδήποτε κατηγορίας, είναι πολλά αρκεί το άτομα να γνωρίζει και να εντάσσει στη διατροφή του μεγάλη ποικιλία από τα επιτρεπόμενα τρόφιμα ώστε να καλύπτει καθημερινά όλες τις ανάγκες του σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου