Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Φρούτα ή Χυμό;

Αναρίθμητα είναι τα οφέλη της κατανάλωσης φρούτων για την υγεία μας. Μείωση των λιπιδίων του αίματος, ρύθμιση του σακχάρου, καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας, ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, πρόληψη του καρκίνου, διατήρηση φυσιολογικού βάρους, μείωση του ρυθμού γήρανσης... είναι μερικά από αυτά που κερδίζουμε βάζοντας τα φρούτα στο καθημερινό μας διαιτολόγιο.

Με λίγες μόνο θερμίδες, τα φρούτα προσφέρουν πολλές βιταμίνες, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά.

Ωφελούμαστε όμως το ίδιο αν πίνουμε χυμούς φρούτων;


Η αλήθεια είναι ότι η θρεπτική αξία των χυμών είναι πολύ μικρότερη σε σύγκριση με αυτή των φρούτων.

Οι φυτικές ίνες που βρίσκονται στη φλούδα των φρούτων και είναι τόσο ευεργετικές για τη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος αλλά και για τη ρύθμιση του σακχάρου και του κορεσμού χάνονται όταν κρατάμε μόνο το χυμό. Εξαιτίας αυτής της απώλειας, οι χυμοί δεν είναι τόσο χορταστικοί ενώ παράλληλα αυξάνουν πιο γρήγορα τη γλυκόζη του αίματος.

Οι χυμοί επίσης είναι πιο θερμιδογόνοι. Αν αναλογιστούμε ότι για να φτιάξουμε ένα ποτήρι χυμό χρησιμοποιούμε 2 με 3 φρούτα, καταλαβαίνουμε ότι οι θερμίδες που παίρνουμε είναι διπλάσιες ή και τριπλάσιες από το αν τρώγαμε ένα μόνο φρούτο. Πόλλοι χυμοί του εμπορίου μάλιστα περιέχουν και γλυκαντικές ουσίες ή ζάχαρη ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο το ενεργειακό τους περιεχόμενο.

Βέβαια, η κατανάλωση χυμών συστήνεται σε άτομα που δεν θέλουν να τρώνε φρούτα. Με αυτό τον τρόπο κερδίζουν μεγάλο μέρος από τις βιταμίνες τους ενώ παράλληλα ενυδατώνονται. Σε κάθε περίπτωση, καλό θα είναι να αγοράζουμε χυμούς με μικρή διάρκεια ζωής ή ακόμη καλύτερα να πίνουμε φρεσκοστυμμένους χυμούς από ποικιλία φρούτων.



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου