Άρχισε η σαρακοστή και όσοι σκοπεύουν να τηρήσουν τη νηστεία μέχρι το Πάσχα αναζητούν νηστήσιμες συνταγές για να βάλουν ποικιλία και νοστιμιά στο τραπέζι τους. Όσπρια, σιτηρά, φρούτα, λαχανικά και ξηροί καρποί έχουν την τιμητική τους αυτή την περίοδο. Ωστόσο μια ομάδα τροφίμων, αυτή των θαλασσινών, δεν φαίνεται να χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης από τους νηστεύοντες. Η αιτία;
"Τα θαλασσινά ανεβάζουν τη χοληστερίνη".
Καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά το όνομα λέει ο σοφός λαός και αυτό ισχύει για τα θαλασσινά. Πράγματι, παλιότερα οι επιστήμονες υγείας συνιστούσαν αποφυγή των θαλασσινών σε όσους είχαν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Ωστόσο, οι νεότερες έρευνες δείχνουν ότι πρόκειται περί... παρεξηγήσεως.
Τα θαλασσινά περιέχουν βέβαια αρκετή ποσότητα χοληστερόλης, είναι όμως πολύ φτωχά σε κορεσμένα λιπαρά οξέα τα οποία όπως αποδεικνύεται είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για την αύξηση της χοληστερίνης στον οργανισμό μας. Τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια; Μια μπριζόλα θα ανεβάσει πολύ περισσότερο τη χοληστερίνη μας σε σχέση με μια σουπιά! Ίσως σε μια διατροφή που περιέχει όλα τα ζωικά τρόφιμα: κρέας, αυγά, πουλερικά, γαλακτοκομικά κτλ, η συχνή κατανάλωση θαλασσινών να είναι ελαφρώς επιβαρυντική. Όμως σε περίοδο νηστείας με την αποχή από όλα τα ζωικά τρόφιμα και τα λιπαρά τους, η κατανάλωση θαλασσινών όχι μόνο δεν απαγορεύεται αλλά επιβάλλεται καθώς αποτελούν βασική πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας και βιταμίνης Β12.
Απόδειξη των παραπάνω αποτελούν τα αποτελέσματα έρευνας του πανεπιστημίου Κρήτης σύμφωνα με τα οποία μετά από κάθε νηστεία επιτυγχάνεται κατά μέσο όρο μείωση 9% στην ολική χοληστερίνη και 12% στην LDL ή αλλιώς στην κακή χοληστερίνη. Συνολικά, οι τιμές αυτές είναι χαμηλότερες σε όσους νηστεύουν σε σύγκριση με όσους δεν νηστεύουν κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου.
Εκείνοι που θα πρέπει να προσέξουν με την κατανάλωση θαλασσινών είναι όσοι εμφανίζουν αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα τους. Καλό θα είναι να αποφύγουν τα μύδια και τα στρείδια καθώς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες και να καταναλώνουν τα υπόλοιπα θαλασσινά σε μικρές ποσότητες.
Γευτείτε λοιπόν χωρίς τύψεις αλλά και χωρίς υπερβολές αυτή την ομάδα τροφίμων που έχει τόσο παρεξηγηθεί!
Καλή σαρακοστή!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου