Η δίαιτα χωρίς γλουτένη είναι η νέα μόδα στη Νέα Υόρκη και όχι μόνο. H Victoria Beckham, η Kim Kardashian και η Lady Gaga είναι μερικές από τις σταρς του διεθνούς jet set που αποφάσισαν να αποκλείσουν τη γλουτένη από τη διατροφή τους για να χάσουν βάρος.
Πόσο εύκολη είναι όμως μια τέτοια απόφαση και πόσο ωφέλιμη είναι τελικά;
Η γλουτένη είναι η βασική πρωτεΐνη των περισσότερων δημητριακών. Η σίκαλη, το σιτάρι, το κριθάρι και η βρώμη είναι οι βασικότερες διατροφικές της πηγές ενώ μικρές ποσότητες γλουτένης βρίσκονται κρυμμένες στα περισσότερα συσκευασμένα τρόφιμα όπως στις μαγιονέζες, στους κύβους μαγειρικής,
στις σοκολάτες, στις κρέμες ψυγείου, στο ξύδι, σε ποτά αλλά και σε πολλά φάρμακα. Επομένως, από μια διατροφή ελεύθερη γλουτένης απαγορεύονται τα δημητριακά, το ψωμί, τα ζυμαρικά, οι ζύμες, τα κέικ, τα μπισκότα αλλά και τα περισσότερα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα. Σε αυτά που επιτρέπονται περιλαμβάνονται το ρύζι, το κρέας, τα αυγά, το γάλα, το λάδι, τα
φρέσκα φρούτα και λαχανικά αλλά και τα τρόφιμα ελεύθερα γλουτένης που όλο και πληθαίνουν στην αγορά.
Αυτή την τόσο περιοριστική διατροφή επιβάλλεται να ακολουθούν άτομα με κοιλιοκάκη, μια ασθένεια που οφείλεται σε δυσανεξία στη γλουτένη με αποτέλεσμα την καταστροφή των κυττάρων του εσωτερικού τοιχώματος του λεπτού εντέρου. Η δυσαπορρόφηση της τροφής είναι το βασικότερο σύμπτωμα το οποίο με τη σειρά του οδηγεί σε διάρροιες, κράμπες του εντέρου και φούσκωμα, απώλεια βάρους στους ενήλικες, προβλήματα
ανάπτυξης στα παιδιά, αναιμία και ασθένειες των οστών.
Ωστόσο, η μόδα στο χώρο της διατροφής επιτάσσει ακόμα και στους μη έχοντες δυσανεξία στη γλουτένη να την ξεχάσουν οριστικά αν θέλουν να αποκτήσουν αναλογίες μοντέλου. "Επιστημονικά τεκμηριωμένα" βιβλία που έγιναν αμέσως bestsellers εκδόθηκαν, συνταγές χωρίς γλουτένη παρουσιάστηκαν σε τηλεόραση και περιοδικά και ξαφνικά είμαστε όλοι έτοιμοι να πούμε το ψωμί ψωμάκι!
Δυστυχώς, όμως, δεν είναι αυτή η θυσία που θα πρέπει να κάνουμε για να αποκτήσουμε ένα υγιές σωματικό βάρος. Δεν φαίνεται να υπάρχει καμία βάσιμη απόδειξη που να συσχετίζει τη διακοπή γλουτένης με την απώλεια βάρους. Τουναντίον, οι ασθενείς που όντως πάσχουν από κοιλιοκάκη, μόλις σταματήσουν την κατανάλωση της και αποκατασταθεί η λειτουργία του εντέρου τους όχι μόνο δεν χάνουν κιλά αλλά παίρνουν, μιας και το σώμα τους μπορεί να απορροφά πια όλα τα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων.
Στην πραγματικότητα, μια μικρή απώλεια βάρους που μπορεί να παρατηρηθεί όταν κάποιος υιοθετήσει μια διατροφή ελεύθερη γλουτένης οφείλεται στο ότι μέχρι να εξοικειωθεί με τα τρόφιμα που επιτρέπεται να καταναλώνει, μειώνει πολύ την θερμιδική του πρόσληψη απλά και μόνο γιατί δεν ξέρει τι πρέπει να φάει και τι όχι. Επιπλέον, αυτή η μειωμένη πρόσληψη τροφής μπορεί να προκαλέσει ελλείψεις σε πολλά θρεπτικά συστατικά και κυρίως σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο και φυλλικό οξύ.
Συμπερασματικά, η δίαιτα χωρίς γλουτένη δεν είναι παρά μια ακόμα προσπάθεια της βιομηχανίας αδυνατίσματος να βγάλει κέρδη από άτομα που προτιμούν κάθε άλλη μέθοδο που υπόσχεται απώλεια βάρους εκτός από την μόνη πραγματική: μειωμένη πρόσληψη θερμίδων σε συνδυασμό με τακτική άσκηση!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου