Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου από τον οργανισμό και το σχηματισμό ενός γερού σκελετού. Η ανεπάρκεια αυτής της βιταμίνης οδηγεί σε προβλήματα των οστών, όπως η ραχίτιδα στα παιδιά και η οστεοπόρωση στους ενήλικες. Νέες έρευνες δείχνουν ότι η βιταμίνη D ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει από καρδιαγγειακά νοσήματα και διάφορες μορφές καρκίνου.
Το σώμα μας έχει την ικανότητα να συνθέτει βιταμίνη D όταν εκτίθεται στον ήλιο. Μόλις 15 λεπτά έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία αρκούν για να καλυφθούν οι ημερήσιες ανάγκες μας σε αυτή τη βιταμίνη. Μάλιστα, καθώς ανήκει στις λιποδιαλυτές βιταμίνες, η βιταμίνη D έχει την ιδιότητα να αποθηκεύται στο λιπώδη ιστό για να χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις έλλειψης. Ωστόσο, τους χειμερινούς μήνες που η ηλιοφάνεια είναι περιορισμένη κι εμείς ντυνόμαστε πολύ πιο βαριά, τα αποθέμετα της μειώνονται αρκετά και η ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι συχνό φαινόμενο.
Εκτός όμως από την έκθεση στον ήλιο, βιταμίνη D παίρνουμε και από κάποια τρόφιμα κυρίως ζωικής προέλευσης. Αυτά είναι:
Καλές πηγές βιταμίνης D
Συκώτι
Μοσχαρίσιο κρέας
Αυγά
Γαλακτοκομικά προιόντα
Ψάρια (σολομός, ρέγκα, σαρδέλες, τόνος)
Μουρουνέλαιο
Μανιτάρια
Εμπλουτισμένοι χυμοί
Εμπλουτισμένα δημητριακά
Σε περίπτωση που η διατροφή σας δεν περιλαμβάνει αρκετά από αυτά τα τρόφιμα τότε θα ήταν να καλό να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για τη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D ώστε να αποφύγετε πιθανή έλλειψη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου