Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

Φρούτα και Λαχανικά: Καταναλώνουμε αρκετά;

Τα οφέλη της καθημερινής κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών είναι αποδεδειγμένα πλέον πάρα πολλά. Μέσω των φυτικών ινών, των βιταμινών, των μετάλλων και των φωτοχημικών που περιέχουν, προσφέρουν στον οργανισμό μια προστατευτική ασπίδα ενάντια σε διάφορες χρόνιες παθήσεις όπως τα καρδιαγγειακά, ο σακχαρώδης διαβήτης και διάφοροι τύποι καρκίνου.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά να προσλαμβάνουμε τουλάχιστον 400γρ/ημέρα φρούτων και λαχανικών. Καταναλώνουμε άραγε οι Ευρωπαίοι αυτή την ποσότητα καθημερινά;

Για να απαντήσει στο παραπάνω ερώτημα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πληροφόρησης για τα Τρόφιμα (EUFIC) συνέλεξε και συνέκρινε τα υπάρχοντα δεδομένα για την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών από χώρες της Ευρώπης. 

Τα αποτελέσματα δηλώνουν ότι  η μέση κατανάλωση φρούτων και λαχανικών στην Ευρώπη ανέρχεται στα 386γρ/ημέρα. Πιο συγκεκριμένα τρώμε καθημερινά:
  • 220γρ  φρούτα
  • 166γρ λαχανικά
Την κατώτατη συνιστώμενη ποσότητα ξεπερνούν μόνο η Πολωνία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Αυστρία.

Αν και δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα για να μετρήσουμε την κατανάλωση από τα παιδιά, μια έρευνα μαρτυρεί ότι είναι μικρό το ποσοστό των παιδιών στην Ευρώπη (6-24%) που τρώνε καθημερινά τη συνιστώμενη ποσότητα φρούτων και λαχανικών. 

Είναι ευρέως αποδεκτό ότι τα φρούτα και τα λαχανικά είναι απαραίτητα για την υγεία μας. Ωστόσο, η γνώση αυτή φαίνεται ότι ακόμη δεν έχει γίνει πράξη, τουλάχιστον σε ένα μεγάλο ποσοστό Ευρωπαίων καταναλωτών. Ας προσπαθήσουμε να βάλουμε αυτά τα τρόφιμα στην καθημερινότητα μας και να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να υιοθετήσουν μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά.

Διαβάστε ολόκληρη την αναφορά Fruit and vegetable consumption in Europe – do Europeans get enough?



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου