Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε, κι
έτσι δάσκαλοι και μαθητές γύρισαν στα θρανία. Ο ΕΦΕΤ σε μια προσπάθεια να
βοηθήσει μικρούς και μεγάλους στην επιλογή τροφίμων από τα σχολικά κυλικεία, δημοσίευσε
στην ιστοσελίδα του www.efet.gr το
ενημερωτικό φυλλάδιο με τίτλο «ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ». Ανάμεσα
στις αρκετά ενδιαφέρουσες πληροφορίες, εντύπωση κάνει η λίστα με τα «επιτρεπόμενα
προϊόντα στα σχολικά κυλικεία».
Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ τα τρόφιμα που
επιτρέπεται να πωλούνται μέσα στο σχολείο είναι τα παρακάτω:
1. Σάντουιτς και τοστ τυποποιημένα (με ψωμί ολικής αλέσεως ή λευκό)
με τυρί ή και γαλοπούλα (από λαχανικά επιτρέπεται η προσθήκη ντομάτας).
2. Απλά αρτοσκευάσματα, όπως φρυγανιές, αρτίδια φρατζολάκια, σησαμένια
κουλούρια, παξιμάδια, κριτσίνια (σε ατομική συσκευασία 50g).
3. Σταφιδόψωμο (σε ατομική συσκευασία έως 60g) .
4. Μουστουκούλουρα (σε ατομική
συσκευασία έως 60g).
5. Μπισκότα απλά, χωρίς γέμιση
(σε ατομική συσκευασία έως 60g).
6. Τυρόπιτα ή Σπανακόπιτα
με τυρί φέτα ή κασέρι.
7. Γιαούρτι «παντός τύπου».
8. Φρέσκα φρούτα (καλά πλυμένα,
σε ατομική συσκευασία)
9. Ξηρά φρούτα, όπως σύκα
δαμάσκηνα, βερίκοκα χωρίς κουκούτσι (σε ατομική συσκευασία έως 50g).
10. Γάλα χαμηλό σε λιπαρά,
γάλα πλήρες και γάλα με κακάο (έως 250ml για το γάλα με κακάο, έως 330ml για το
σκέτο γάλα).
11. Ρυζόγαλο απλό, κρέμα απλή
(έως 150ml).
12. Φυσικοί χυμοί φρούτων
(100% χυμός) χωρίς πρόσθετη ζάχαρη (έως 330ml).
13. Εμφιαλωμένο νερό του 0,5
λίτρου.
14. Καφές και αφεψήματα (μόνο
για το προσωπικό).
Για τα σχολικά κυλικεία
των Γυμνασίων, Λυκείων και Νυχτερινών Σχολείων στο παραπάνω κατάλογο προστίθενται
και:
1. Ξηροί καρποί, ανάλατοι
(σε ατομική συσκευασία έως 50g).
2. Μέλι, σε ατομική συσκευασία
3. Χαλβάς και παστέλι «παντός
τύπου» (σε ατομική συσκευασία έως 50g).
4. Σοκολάτα υγείας και γάλακτος,
χωρίς γέμιση (σε μικρή συσκευασία έως 30g).
Αν και το κράτος θεωρητικά τουλάχιστον
προστατεύει την υγεία των μαθητών περιορίζοντας τις διατροφικές τους επιλογές
μέσα στο χώρο του σχολείου, στην πράξη τα περισσότερα σχολικά κυλικεία είναι
γεμάτα με «μη επιτρεπόμενα» τρόφιμα, όπως πατατάκια, γαριδάκια, καραμέλες,
λουκανόπιτες, πίτσες (και η λίστα συνεχίζεται…). Πως μπορεί, λοιπόν, ένας γονιός
να είναι σίγουρος ότι το παιδί του θα φάει υγιεινά στο σχολείο;
Δυστυχώς στη χώρα μας οι κρατικοί μηχανισμοί
ελάχιστα λειτουργούν για να διασφαλίσουν τη δημόσια υγεία. Είναι επομένως καθήκον
των γονέων και των δασκάλων να φροντίσουν ώστε το κυλικείο του σχολείου τους να
τηρεί τους διατροφικούς κανόνες. Αλλά πιο σημαντική υποχρέωσή τους είναι να
εκπαιδεύουν τα παιδιά ώστε να μπορούν τα ίδια να κάνουν σωστές διατροφικές
επιλογές.
Διαβάστε ολόκληρο το φυλλάδιο ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου